Skip to main content

Ik durf te stellen dat de Gemeente Amsterdam voorop loopt in het ontsluiten van data voor iedere dataconsument. En dat is nog niet alles. Ze hebben ook de ontwikkelde informatieproducten (de dashboards) ontsloten. Hoe mooi is dat? Er is één Data- & Informatiecatalogus voor de hele stad. Ik gun dat iedere gemeente. Kijk maar eens op data.amsterdam.nl

 

 

 

Waarom een Data & Informatiecatalogus? 

Wanneer je waarde uit je data wilt halen, dan moet deze data wel voldoen aan het FAIR principe: Findable, Accessable, Interoperabel en Reusable. Een Data & Informatie catalogus is daarvoor hét instrument. Je kunt er data zoeken, vinden en je kunt zien hoe (en via wie) je er toegang toe kunt krijgen. Ook heeft de data heldere eenduidige definities en er staat geregistreerd onder welke voorwaarden de data gebruikt mag worden. Zonder catalogus zul je voor ieder verzoek om data iedere keer opnieuw op zoek moeten naar deze informatie. 

 

Een Data & Informatiecatalogus, is dat moeilijk? 

Nee hoor. Je hoeft er ook geen aanbesteding voor te doen of veel eigen maatwerk te ontwikkelen. Als gemeente heb je al heel veel software in huis waarin je je datasets en je eigen dashboards hebt vastgelegd. En wanneer je hier ook nog open databronnen aan toe wilt voegen, dan wordt het je gemakkelijk gemaakt. Deze databronnen zijn namelijk al goed gedocumenteerd.  

 

Voor wie is zo’n Data- & Informatiecatalogus?  

Een Data & Informatiecatalogus is eigenlijk voor iedereen. Of je nu burger, student, bedrijf of ambtenaar bent, het is fijn als je snel die data kunt vinden die je nodig hebt. Het is nog leuker als dit in een aantrekkelijk jasje wordt aangeboden. Let op! Een catalogus bevat GEEN databronnen, alleen de weg NAAR de data. Voor de ouderen onder ons: het is een soort  Shell Stratenboek. Die hadden we vroeger altijd in de auto liggen. Of bijvoorbeeld een Funda.nl, waar je het huizenaanbod en de informatie over die huizen kunt vinden. De data zelf is uiteraard goed afgeschermd.  

 

Data Liberation Network 

Wil je ook zo’n oplossing? Treed dan toe tot ons Data Liberation Network. In dat netwerk delen we met onze klanten alle kennis over ontsloten bronnen en informatieproducten. Met als resultaat een prachtige etalage van data & informatieproducten die je zo in kunt zetten binnen je eigen gemeente.  

 

Wil je hier meer over weten? Bezoek dan het de webinars ‘HELP! Hoe word ik datagedreven” en ‘Wat heb ik aan een datacatalogus’ tijdens Overheid365 of neem een kijkje op www.scamander.com/nl/   

 

 

Auteur: Ronald Kok | Senior Data Governance en Data Management Consultant bij Scamander 

Overheid365 is powered by Mavim