Skip to main content

In 2021 staan gemeenten zoals elk jaar voor een hoop uitdagingen. Behalve de negatieve gevolgen van de Coronacrisis heeft 2020 ook verschillende inzichten geboden in het ICT landschap waar we lering uit kunnen trekken. Een ICT landschap wat steeds complexer wordt om te beheren en schaalbaar moet zijn om te voldoen aan de uitdagingen van deze tijd. Meer dan ooit zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid van systemen en informatie. Niet geheel toevallig wordt hierdoor ook de discussie omtrent cloud steeds vaker aangezwengeld binnen de publieke sector. Cloudoplossingen kunnen resulteren in lagere beheerderskosten, geavanceerde(re) back-up en uitwijkmogelijkheden en een hogere beschikbaarheid. Deze voordelen kunnen echter alleen worden ervaren, wanneer er een duidelijke visie is bepaald en de juiste bijbehorende processen zijn ingericht.

Visie

Een visie op cloud is randvoorwaardelijk voor een succesvolle cloud implementatie. Er zit hier echter nog een stap voor: het inventariseren van de huidige situatie. Veel gemeenten hebben geen zicht op hun technische landschap, welke door de jaren heen steeds gecompliceerder is geworden. Inrichtingskeuzes zijn vooral gebaseerd op gemak, er is een wildgroei aan databases en netwerkschijven en duidelijke richtlijnen ontbreken. Voordat een gemeente de doorkijk naar een cloud visie kan gaan maken is het essentieel om eerst inzicht in de technische infrastructuur te vergaren.

Architectuur

Hierbij is het opzetten van een technische architectuur een belangrijke stap. Door de huidige situatie te inventariseren en visualiseren kunnen inzichten worden vergaard op de samenhang en de gevolgen van de keuzes die tot op heden zijn gemaakt. Los van het tastbare product wat deze inventarisatie als resultaat heeft, is het zeer waardevol om de dialoog te voeren met de beheerorganisatie.  De overgang naar cloud heeft grote invloed op de klassieke beheerdersrol zoals die nu wordt ingevuld. Dit kan resulteren in weerstand. Des te belangrijker om met elkaar het gesprek aan te gaan en te kijken naar mogelijkheden. Ook dit is een essentieel onderdeel van het proces om grip te krijgen op de technische infrastructuur.

Cloud is een feit waar geen gemeente meer omheen kan. Steeds meer producten worden enkel nog in de cloud aangeboden en vermoedelijk zal dit in 2021 alleen maar toenemen. Zaak is om hier het heft in eigen handen te nemen en de kansen die cloud biedt ten volle te benutten.

Native Consulting heeft ruime ervaring in het gebied van architectuur en cloud en begint graag met u aan die eerste stap richting grip op de technische infrastructuur. Door het dynamische platform Mavim kan de architectuurplaat eenvoudig worden gekoppeld met bestaande informatie, processen en inventarisaties. Dit is niet alleen waardevol als basis voor een cloud visie, maar denk ook aan applicatie rationalisatie, inrichting van changemanagement, de beweging richting common ground en de strekking van veiligheidsincidenten kunnen overzien.

Deze blogpost is geschreven door onze partner Native Consulting.

Lees hier meer over Informatiearchitectuur in een nieuw jasje: een klantcase van de gemeente Dronten.

Of meld je aan voor het Webinar Een dynamische informatiearchitectuur bij Gemeente Dronten.

Overheid365 is powered by Mavim