Skip to main content

Heb je ooit iemand ontmoet met een echte angst? Dat is geen pretje. Het heeft niet heel veel te maken met iemands ratio. Paniek borrelt onder het oppervlak. Ik werkte vroeger bij een luchtvaartmaatschappij en een veel voorkomende angst is vliegangst. Dat kan een combinatie zijn van meerdere angsten, zoals hoogtevrees en claustrofobie. Of een irrationele angst dat het vliegtuig op de een of andere manier defect raakt en crasht precies als jij erin zit. Gewoon uitleggen dat een vliegtuig een veiligere manier is om te reizen dan autorijden, is meestal niet voldoende 

 

Angst voor verandering 

Er is enige overeenkomst tussen vliegangst en de angst bij die kan ontstaan bij het introduceren van automatisering in een organisatie. Bij elke key-note die ik gegeven heb, bij elk panel waar ik het had over Robotic Process Automation (RPA) of AI (kunstmatige intelligentie), komt er wel een vraag die gerelateerd is aan automatiseringsangst. Mensen zijn bang dat robots hun baan zullen inpikken. Ze zijn bang om te vertrouwen op een soort van digitale assistent. Ze zijn bang voor verandering. 

Maar de wereld verandert continu. De manier waarop we werken is aan het veranderen. Dus wat er op ons werk van ons wordt verwacht, verandert ook. De geschiedenis van het werk laat zien dat automatisering echt een blijvertje is. Daarom veranderd dat wat we als medewerkers moeten beheersen ook constant. 

 

RPA is de hype voorbij. Dus hoe kunnen we onze medemensen helpen deze angst voor robots en automatisering te overwinnen? 

 

Geen paniek 

Angst leidt vaak tot paniek, waardoor we gekke dingen doen. Dus, wat kunnen we doen? We zouden enkele dingen kunnen proberen toe te passen die helpen om te gaan met vliegangst.  

 

  1. Stap 1: Weet wat je kunt verwachten: er is een Nederlands gezegde dat zegt ‘wat de boer niet kent eet hij niet’. Dus geïnformeerd zijn is één, begrip is nog beter. 

    Wees duidelijk over het doel van automatisering in jouw organisatie. Heb een duidelijk plan. Moet het de kwaliteit verbeteren? Productiviteit verhogen? Compliancy verbeteren? Moeten er kosten bespaard worden of is het een combinatie van al het bovenstaande? Wees duidelijk. Wees eerlijk. Wees voorbereid op moeilijke gesprekken, maar help de collega’s, de organisatie in zijn geheel, om het doel van de automatiseringsinspanningen te begrijpen. 
     
  2. Stap 2: Maak mensen vertrouwd met technologie: zorg dat mensen, gekoppeld aan stap 1, zelf in contact komen met het onderwerp, letterlijk. Laat ze hun eigen eenvoudige bot maken. Visualiseer vaak wat de RPA teams doen. Breng het op een leuke en boeiende manier onder de aandacht. Het gaat niet om de ROI, het gaat om de Return on Experience. Wat gaat het hén opleveren? En hun klant? Bijscholing van de collega’s is belangrijke stap. Zo weten ze echt RPA of automatisering in het algemeen zal brengen en hoe ze hiervan kunnen profiteren. 
     
  3. Stap 3: Wees positief: denk in mogelijkheden. Het is belangrijk om een ​​growth mindset te bevorderen. Sommige dingen zijn onvermijdelijk. We kunnen proberen tegen alle verwachtingen in te vechten, of onze krachten bundelen met automatisering en zien hoe we als mens een verbeterde employee experience en customer experience kunnen veroorzaken. Op deze manier kunnen we de robot uit de mens halen, uit ons werk. Dit opent de weg naar zaken waar we als mens veel meer energie van krijgen: het oplossen van problemen door samenwerking en vooral creativiteit. 

 

Wees geduldig met degenen die bang zijn. Maar neem ze wel actief mee in automatiseringsreis. Negeer de angst niet kom die samen met hen onder ogen. Are you ready for take-off? 😊 

 

Auteur: Asher Lake | De Processpecialisten 

 

Over de auteur 

Corporate Automation Coach bij Unlocking Digital en RPA Lead bij Mercedes-Benz Customer Assistance Center. Associate van De Processpeci

Overheid365 is powered by Mavim